pomoc Potřebujete pomoc?
+420 737 892 325 (Po - Pá: 9:00 - 15:30)
akce

Udělejte si to doma na podzim hezké. Při zadání kódu INTERIER teď dostanete 50% slevu.

Zbývá
-
d
-
h
-
m
5
19x hodnocení 1000+ dodaných objednávek

Reference našich zákazníků:

98%
Doprava zdarma od 995 Kč Vyrobeno na míru v ČR

Správná péče o žaluzie a rolety: Praktický návod

...
Autor článku

Tomáš Stín

17. 01. 2024

Když si představíte úklid domácnosti, možná si nejprve vybavíte čištění podlah nebo mytí oken. Avšak žaluzie a rolety, často přehlížené komponenty interiéru, vyžadují stejnou péči a pozornost. Proč? Podívejme se podrobněji.

Proč je důležité pravidelné čištění žaluzií a rolet?

Kumulace prachu

I když to může vypadat jako pouhý estetický problém, prach může skrývat roztoče a mikroskopické organismy, které jsou běžnými alergeny. Osoby s alergiemi nebo citlivými dýchacími cestami mohou na jejich kumulaci reagovat velmi negativně.

Nečistoty z vnějšku 

Žijete-li ve městě, vaše žaluzie a rolety mohou zachycovat a udržovat škodlivé částice, jako jsou saze nebo těžké kovy, což má vliv na kvalitu vzduchu ve vašem domově.

Rezidua kouře

Pokud v domácnosti kouříte, žaluzie a rolety mohou akumulovat zbytky kouře. To může mít dlouhodobý negativní dopad na zdraví všech členů domácnosti.

Postup čištění různých typů žaluzií a rolet:

Vertikální žaluzie

Tyto žaluzie lze snadno čistit pomocí vysavače nebo hadříku. Pro hlubší čištění doporučujeme použít hadřík navlhčený vodou s octem nebo saponátem.

Horizontální žaluzie

Prach lze snadno odstranit vysavačem. Vysávejte ale pouze na nízký výkon, aby nedošlo k poškození lamel. Pro hlubší čištění použijte vlhký hadřík. Pro nejefektivnější výsledky doporučujeme čistit lamelu po lamele.

Plisé žaluzie

Ačkoliv jsou "pliséčka" oblíbené pro svůj estetický vzhled, mohou snadno akumulovat prach. Řešením může být praní, což je nejefektivnější způsob, jak je důkladně vyčistit. 

Do vodní lázně o teplotě cca 30°C přidejte šetrný prací prostředek. Plisé žaluzie složte do “harmoniky”, nechte je 15-20 minut ve vodě, a poté je opatrně vyperte. Následně je vymáchejte v čisté vodě nebo je osprchujte. Plisé žaluzie pak opět zabalíte do “harmoniky” a vymačkáte. Vypranou, ještě vlhkou roletu připevněte ve složeném stavu zpět na okno a pravidelně ji přes den rozvinujte, abyste předešli slepení látky. POZOR! Plisé rozhodně nežehlíme. 

Nezapomínejte ani na mechanické části, které také vyžadují pravidelnou údržbu. Pro nejlepší výsledky je otřete vlhkým hadříkem a poté aplikujte trochu maziva.

Ačkoliv může čištění žaluzií a rolet vyžadovat trochu času a úsilí, výsledkem je čistší a zdravější domácí prostředí. Po pečlivém úklidu budou vaše žaluzie a rolety vypadat jako nové.

Průměrný článek čtete 5 minut

Víže, že nakonfigurovat stínění trvá jen o minutu déle?

Zobrazit více

Chcete další rady na stínění?

Pošleme vám pár tipů do roka, které Vám usnadní výběr a peníze.

Další články

...
Autor článku

Tomáš Stín

31. 07. 2024

Plisé žaluzie, často nazývané "pliséčka," nejsou jen elegantním doplňkem interiéru, ale také praktickým řešením, které vám poskytne maximální kontrolu nad světlem a soukromím. Objevte, proč si je oblíbíte i vy!

...
Autor článku

Tomáš Stín

23. 11. 2023

Zažijte spojení s přírodou přímo ve svém obývacím pokoji. Dřevěné žaluzie nejsou jen funkcionalitou, ale i kouskem přírody, který můžete mít každý den na dosah ruky.

...
Autor článku

Tomáš Stín

16. 04. 2024

I nejkvalitnější horizontální žaluzie mohou časem podléhat opotřebení nebo poškození - zejména jejich fixační lanko, které je klíčové pro jejich správnou funkci. Přečtěte si náš návod a zvládněte opravu levou zadní.